erfgoedobject

Huize Adelaïde

bouwkundig element
ID
76434
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76434
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huize Adelaïde
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "Huize Adelaïde". Dorpshuisje, ingeplant haaks op de straat met voorgevel uitziend op het dorpsplein. Behouden voortuin afgelijnd door een ligusterhaag. Woning met oudere kern, gebouwd op grond van het oorspronkelijk kerkhof, zeker sinds de tweede helft van de 17de eeuw eigendom van de kerkfabriek, zie pachtvoorwaarden van 1663, en in hun bezit tot de recente verkoop. Volgens het kadasterarchief in 1875 gesplitst in twee woningen en vermoedelijk aangepast tot huidige voorkomen.

Huidige woning van vijf traveeën onder pannen zadeldak met gecementeerde, witgeschilderde voorgevel met rechthoekige vensters met bruin- en witgeschilderde luiken. Deur in straatpuntgevel. Tegen de achtergevel aanleunend lager aanbouwsel.

Hoofdzakelijk 19de-eeuws interieur met deels bewaarde tegelvloeren, balklagen en eenvoudige houten schouwmantels.

  • Rijksarchief Gent, Kerkfabrieken, Oosteeklo nr. 18.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huize Adelaïde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76434 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.