Gemeentelijke begraafplaats

De gemeentelijke begraafplaats werd aangelegd in 1857 en uitgebreid naar het noorden in 1894.

Historiek

In 1857 werd de gemeentelijke begraafplaats aangelegd ten westen van de eigenlijke dorpskom op grond afgestaan door burgemeester G. J. De Block en zijn echtgenote V. Verstraete mits volgende voorwaarden: dat de grond diende als begraafplaats, volledig ommuurd werd, goed onderhouden werd en hun grafkelder zonder schadeloosstelling in het midden opgetrokken werd. De bestaande kapel op de zuidoosthoek blijft met de grond eigendom van de verkopers. De openbare aanbesteding voor de kerkhofmuur, het gevangenhuis, de grafmakerswoning en lijkhuisje, werd in 1857 toegewezen aan Petrus Bauwens, metser te Boekhoute. In 1894 werd de begraafplaats uitgebreid naar het noorden toe. Een nieuwe ommuring werd eveneens uitgevoerd door P. Bauwens. Tezelfdertijd werd het lijkhuisje aan noordzijde vergroot.

Beschrijving

De begraafplaats op rechthoekige plattegrond is volledig ommuurd door een hoge bakstenen muur, geritmeerd door steunberen en afgedekt door cementpannen. Het groen- en witgeschilderd ijzeren toegangshek aan het Meuleken wordt geflankeerd door twee, haaks op de straat ingeplante gebouwtjes. De sobere bakstenen constructies, oorspronkelijk gevangenhuis, grafmakerswoning en lijkhuisje, met blinde straatpuntgevels, afgelijnd door lisenen, hebben als enige decoratie een vierkant bakstenen paneel en twee arduinen gevelstenen met opschriften: "Kar: Moens. pastor/ 1857" en "senat: De Block/ 1857" in de verdiepte frontons. De gebouwtjes zijn afgedekt met een nieuw golfplaten zadeldak ter vervanging van de oorspronkelijke overstekende pannen zadeldaken met kenmerkende houten windveren. Door uitbreiding naar het noorden toe grenst de begraafplaats ook aan de Graafjanstraat, waar vandaag een parking en een nieuwe toegang tot het kerkhof zijn.

De oorspronkelijke begraafplaats van 1857 - het zuidelijke deel dat grenst aan het Meuleken - heeft een symmetrische aanleg met centraal gelegen monumentale grafkelder van de familie De Block en omlopende wegen parallel aan de muren, met bijzondere graven aan de muurzijde.

Volgens de wilsbeschikking van de oprichter van de begraafplaats werd de grafkelder van de familie De Block ingeplant in het midden van de begraafplaats. Het is een vrij imposant vierkant grafmonument volledig bekleed met blauwe hardsteenplaten. Het centraal hoger gedeelte op getrapte sokkel, is bekroond met een hardstenen kruis. Vooraan, schijnpoort met opschrift: "Bid voor de zielen", bekronend driehoekig fronton met akroteria op de hoeken, reliëf met gevleugelde zandloper op het fronton en bekronend kruis. Op de achterzijde staat de tekst: "Eeuwig durend voorrecht bij akte van den 8 8ber 1856".

Vooraan bevinden zich twee oorlogsgraven van het Gemenebest en enkele graven van oorlogsslachtoffers omgeven door een lage afsluiting. Verder enkele opmerkelijk arduinen graftekens, onder meer rechts van de oorspronkelijke begraafplaats: een opvallend arduinen grafteken "A la memoire de Gillis Chauchet, ingenieur des ponts et chaussées, né à Bouillon le 7 sept. 17(8)7, décedé à Bouchaute le 8 décembre 1833, ses camarades et ses amis" in de vorm van een obelisk op vierkante sokkel, met bekronend overkragend topstuk met palmetfries, akroteria en Nike beeld, in het perspectief van de weg. Een open grafkapel met calvariekruis en graf "Ter nagedachtenis van Amelia T.J.G. Cornelis, geboren te Gent 28 jan. 1805, begijn in het groothof te Gent, aldaar overleden den 21 okt. 1855", stond vroeger in het midden, aan het einde van de oude begraafplaats.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002309, Geografisch pakket Assenede - Oorspronkelijke begraafplaats met ommuring en bijgebouwen (LANCLUS K.,2011).

Auteurs: Lanclus, Kathleen