Herdenkingskapel Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

De herdenkingskapel, gelegen aan de Stroomstraat, werd in 1945 opgericht op initiatief van de gemeente Oosteeklo en werd gemetst door Cyriel Van De Keere. Het werd hersteld in 1987. Het monument herdenkt de burgers die op 9 oktober 1943 het leven lieten toen een (Engelse) vliegtuigbom op die plaats de tram trof.

Het bakstenen pijlerkapelletje is voorzien van een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje in een beglaasde nis onder een steil pannen zadeldakje tussen puntgevels. Het wordt langs beide zijden aan de voorkant geflankeerd door kniehoge vierkante pijlers afgedekt met steen in arduin. Onder de nis is een herdenkingssteen aangebracht met tekst in kapitaalletters: "TER NAGEDACHTENIS/ VAN DE 22 SLACHT-/ OFFERS VAN DE BOM/ DIE OP DEZE PLAATS/ DEN TRAM TROF/ OP 9-10-1943/ R.I.P."

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/43002/101.1, herdenkingskapellen.
Auteurs: Van Branden, Gudrun