Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

Beschrijving

In de schaduw van de vrijheidsboom staat het standbeeld ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Het door Aloïs De Beule ontworpen monument werd feestelijk ingehuldigd in mei 1921. De staande soldaat houdt een geweer in rusthouding. Het gegoten stenen beeld is onderaan rechts gesigneerd A. De Beule. De hardstenen sokkel draagt op de voorzijde het jaartal 1914-1918, het wapenschild van de gemeente en de inscriptie "Oost-Eecloo aan zijne helden en martelaren", en ten slotte onderaan een later toegevoegde tekst "1940-1945/ Gevallen als weerstander/ Van Laere Cyrille". De schriftplaat aan de linkerzijde (zuiden) vermeldt de namen van de gesneuvelde soldaten; eronder op de plint aangevuld met de namen van vijf burgerlijke oorlogsslachtoffers van 1940-45. Op de rechterzijde (noorden) zijn vier namen van opgeëisten gebeiteld en een “burger door den kop geschoten/ Hoste Camiel” en de inscriptie R.I.P.; eronder op de plint staan nog de burgerlijke oorlogsslachtoffers van 1940-45 vermeld.

• Gemeentearchief Assenede, Notulen gemeenteraad Oosteeklo, 1912-1932.
  • CLAEYS J., Groot-Assenede in oude foto’s, Deel 1, Eeklo, 1990.
  • DE WILDE. I., Aloïs De Beule tussen neogotiek en realisme, Neogotiek in België, Tielt, 1994, p. 157-159, 220.
  • DE WILDE E. I., Boerenkrijgmonumenten van 1898, (M&L, 18/2, 1999, p. 6-23).