Herdenkingskapel Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

De herdenkingskapel, gelegen aan een geknikte bocht van de Muikemstraat, werd in 1945 opgericht op initiatief van de gemeente Oosteeklo en werd gemetst door Cyriel Van De Keere. Het monument herdenkt de hier gevallen oorlogsslachtoffers bij een bomongeval in 1943.

Het bakstenen pijlerkapelletje is voorzien van een beschilderd, plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in een beglaasde nis onder een steil pannen zadeldakje tussen puntgevels. Het wordt langs beide zijden aan de voorkant geflankeerd door kniehoge vierkante pijlers afgedekt met steen in arduin. Onder de nis is een herdenkingssteen aangebracht met tekst in kapitaalletters: "TER NAGEDACHTENIS/ VAN DE 6 SLACHTOFFERS GEVALLEN/ TEN GEVOLGE VAN/ HET BOMONGEVAL/ OP 9-7-1943/ -R-I-P-".

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/43002/101.1, herdenkingskapellen.
Auteurs: Van Branden, Gudrun