Duitse observatiebunker

Beschrijving

Duitse observatiebunker/ vuurleidingspost van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van de Atlantikwall (1942-1944). Deze bunker vormde de vuurleidingspost van de derde leger kustbatterij van HKAA 823. De batterij was reeds in 1941 geïnstalleerd met zes 15.5 cm kanonnen, opgesteld op open beddingen. Zoals de andere legerkustbatterijen gelegen op circa 1 km van de kust. In 1943 werd de batterij verplaatst naar de kustlijn waar ze op dezelfde lijn staat als de marine batterijen (zelfde type vuurleidingspost bewaard te Lombardsijde, Koninklijke Baan zonder nummer).

Na de Tweede Wereldoorlog werd de batterij afgebroken, dit op de vuurleidingsbunker na. Deze bewaarde bunker heeft een benedenverdieping als rekenkamer en mogelijk ook verblijf van de batterijofficier, en een bovenverdieping voor de waarneming. Aan de bunker zijn drie gebouwtjes aangebouwd: een sanitair en twee bemanningsverblijven (waarvan één in ruïne).

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 2377.
  • JACOBS M., De Atlantikwall langs onze kust, in In de Steigers, 1999, 1, p. 22-26.
  • PHILIPPART F., LEYSEN E., Dossier Oostende: Halve Maan, Batterij Hundius, Simon Stevin Stichting, onuitgegeven nota, 5 dec. 1995.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol