erfgoedobject

Burgerhuis met bijgebouwen

bouwkundig element
ID
76262
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76262

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met bijgebouwen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In een grote tuin gelegen burgerhuis met opvallend ijzeren hekwerk op bakstenen voet en fraai dubbel toegangshek aan bakstenen, overhoeks geplaatste hekpijlers voorzien van spitsboognissen en een hardstenen dekplaat met tandlijst.

Achterin gelegen dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw. Eenvoudige voorgevel met vernieuwd bakstenen parement en hoge rechthoekige vensters met bewaard houtwerk en duimen van de vroegere luiken. Aflijnende houten kroon- en tandlijst op klossen.

Behouden plattegrond en indeling van een klassiek dubbelhuis met centrale gang met zwartmarmeren vloer met ingelegd ruitjesmotief, links en rechts kamers en een opmerkelijk trappenhuis met empiregetinte slingertrap met vaasvormige trappaal. Rondboogdoorgang naar de achterdeur met booglijst op imposten, rozetten en leeuwenkopjes in de zwikken. Voorkamer rechts met bewaarde cementtegelvloer en marmeren schouw met eenvoudige bepleisterde schouwboezem afgelijnd door vlakke pilasters.

Achterliggende grote tuin met links een vroeger melkhuisje met verankerde beraapte gevels op gepikte plint, behouden getoogde vensters en deuren en bepleisterde spiegels onder de gootlijst. Rechts in de tuin bevindt zich nog een bakstenen schuurtje met stal.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het schrijnwerk is vernieuwd.

  • Informatie meegedeeld door IOED Meetjesland (27 december 2021). 
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met bijgebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76262 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.