Herberg De Zwarte Leeuw

Beschrijving

Voormalige herberg "De Zwarte Leeuw", later " 't Oud Gemeentehuis". Oorspronkelijk in het dorpsbeeld opvallend gebouw door zijn zeven traveeën brede en twee bouwlagen hoge bepleisterde en witgeschilderde gevel met als uithangteken "De Zwarte Leeuw", later met geschilderd opschrift: "In het oud gemeentehuis, bij De Cleene".

Herberggebouw uit begin 19de eeuw, van 1822 tot 1859 gebruikt als gemeentehuis met raadzaal op de bovenverdieping, in 1846 voorzien van muurschilderingen. Tot 1967 in functie als café, nadien winkel en drukkerij met verbouwing van de pui. Gecementeerde bovenverdieping met rechthoekige vensters en nieuw houtwerk.

Binnenshuis bleef de steektrap naar de bovenverdieping en de raadzaal met muurschilderingen bewaard. De binnenwand is verdeeld in vier panelen door in trompe-l’oeil geschilderde marmeren pilasters met bladkapiteel op een plint van imitatiehouten lambriseringen. De muurschilderingen stellen verschillende heuvellandschappen voor met meren, gebouwen, personages en bootjes. Op een stoombootje op het linker paneel staat vermeldt: "an swymol glisser (?) Bassevelde 1846". In het midden loopt de schildering door over een deur die toegang geeft tot de achterkamer. De rechter zijwand heeft in het midden een eenvoudige schouw met marmerschildering en rondboognis geflankeerd door ingebouwde kasten in empirestijl. De schilderingen tussen de vensters aan de straatzijde zijn verdwenen.

• DIERICKX C., In ’t Oud Gemeentehuis te Bassevelde, in De Twee Ambachten, VII, 3, oktober 1999, p. 44-46.