erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
76258
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76258

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis van heden vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, doch in kern een lage dorpswoning uit het einde van de 18de eeuw met oliemolen in de tuin, volgens archiefdocumenten in 1892 verkocht als een herberg en huis van commerce. Volgens bouwvergunning van 1911 verhoogd met één bouwlaag en vermoedelijk dan ook voorzien van het huidige parement. Kleurrijke straatgevel bezet met gele faiencetegels met groene speklagen en een tegelfries met florale motieven op de borstwering; plint van arduinplaten. Rechthoekige vensters, op de benedenverdieping op arduinen dorpels, met bewaard houtwerk en versierde rolluikkasten. Bovenvensters met geblokte ontlastingsboogjes en doorgetrokken dorpels. Geschilderde houten deur met bovenlicht en beglaasd middenpaneel met fraai ijzerwerk.

Bewaarde plattegrond en indeling van een dubbelhuis met centrale gang met kenmerkende zwartmarmeren vloer met ingelegd ruitjesmotief en kamers links en rechts. De steile steektrap bevindt zich achteraan. Het rechter salon heeft nog een stucplafond en eind 18de-eeuwse schouwboezem met typische Lodewijk XVI-siermotieven en aansluitende voutekamer. In de linker kamer is de vermoedelijk ontpleisterde bakstenen schouwboezem voorzien van een rondboognis. In de keuken achteraan bleven de typische ingewerkte kasten bewaard.

  • Gemeente-archief Assenede, (Bassevelde) bouwvergunningen.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76258 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.