• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Alleenstaand burgerhuis met achterliggende grote beboomde tuin en voortuin afgesloten door fraai ijzeren hekwerk tussen gecanneleerde gietijzeren zuilen op bakstenen voet; dubbel hek links voor de koetspoort en in het midden. In oorsprong vermoedelijk een eind 18de–eeuws dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met kenmerkende plattebanden ter aflijning van de vensterregisters en markerend centraal driehoekig fronton op rocailleconsoles. Volgens kadastergegevens aangepast in 1866 (achteraan) en in 1880 (twee rechter traveeën) door de toenmalige eigenaars de familie Van den Fonteyne. Eigenaar Van de voorde liet in 1913 restauratieplannen opmaken door de Gentse architect A.R. Janssens. Bij de recentste onderhoudswerken werd de voorgevel versoberd waarbij de plattebanden, het hoofdgestel en de rocailleconsoles verdwenen. De 19de–eeuwse beraping aan de zij- en achtergevel bleef behouden.

Huidige woning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met dakvensters, links geflankeerd door een koetshuis onder hoog schilddak en rechts twee traveeën onder zadeldak. Sobere bepleisterde en witgeschilderde voorgevel met rechthoekige vensters op arduinen dorpels, benedenvensters met bewaarde duimen van vroegere luiken. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting onder rechte kroonlijst.

Links koetspoort met 19de–eeuws bovenlicht met ijzeren roeden.

Beraapte zij- en achtergevel met rechthoekige vlak omlijste vensters op arduinen dorpels. Benedenvensters met nog 19de-eeuws houtwerk en luiken. Rechthoekige deur met bovenlicht met ijzeren roeden en cirkelmotief; gestructureerd en gekleurd glas.

Behouden plattegrond van een typisch dubbelhuis met centrale gang met links en rechts twee kamers, steile trap ingepast tussen twee muren achteraan rechts. Gang met zwarte en witte tegelvloer, plint van gemarmerde en witte faiencetegels en stucplafond met omlopende fijne stuclijst. Ook de salons behielden nog 19de-eeuwse stucplafonds met centrale rozet en omlopende stuclijst.