Cottage

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottage

Beschrijving

Villa in cottagestijl, mooi ingeplant in een grote beboomde tuin met vijver, gebouwd in 1928 door de brouwersfamilie Van Acker. Naar verluidt werd de tuin reeds aangelegd in 1911, de bijgebouwen met toilet en duiventorentje zijn 1915 gedateerd.

Kleurrijke villa opgetrokken uit donkere baksteen met bepleisterde delen en imitatievakwerkbeschildering, met verspringende volumes en bouwlagen onder overstekende zadeldaken van zwarte pannen. Speelse voorgevel gemarkeerde door linker zijrisaliet met afgewolfde top, gebogen erker en bekronend houten balkon, aansluitend terras met brede arduinen afgeronde toegangstrap met vijf treden, fraai houtwerk en schoorstuk onder de overstekende bovenverdieping. De charme van het gebouw wordt mede bepaald door de omlijste vensters en het bewaarde houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

Oorspronkelijk gelijkaardige achtergevel, in de jaren 1960 uitgebouwd met een blokvormig volume en terras. In dezelfde periode werd ook het interieur aangepast.

Rechts van de woning bevindt zich een composiet dienstgebouwtje, gedateerd 1915, met berging onder zadeldak, aansluitend rond toiletgebouwtje en vierkant duiventorentje onder laag tentdak achteraan. De gecementeerde en geschilderde muren zijn verlevendigd door een bruingeschilderde plint, hoekkettingen en imitatieboomstammen aan het toiletgebouwtje.

De tuin is toegankelijk via een brug en ijzeren hek tussen vierkante, uit natuursteen opgetrokken pijlers, een gekasseide oprit leidt tot aan het dienstgebouwtje en de garage. De landschapstuin behield zijn oorspronkelijke aanleg en talrijke oude bomen (Bruine beuken, platanen, een imposante treurbeuk) en een serpentinevijver, gevoed door de beek die langs de Beekstraat loopt, met een betonnen brugje in imitatieboomstammen. Op de heuvel achteraan bleef een zeszijdig prieeltje bewaard, onder tentdak, eveneens volledig uitgevoerd in rustiekbeton met imitatieboomstammen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen