Directeurswoning van schoenfabrikant Van Doorselaer

Beschrijving

Villa, voormalige woning van schoenfabrikant Van Doorselaer. Half vrijstaande villa gebouwd door schoenfabrikant J. B. Van Doorselaer, volgens kadastergegevens daterend van 1932. Pittoreske villa met elementen ontleend aan de cottagebouw en de art-decostijl. Enkelhuis van twee bouwlagen in baksteenbouw contrasterend met gewitte gecementeerde elementen. Opvallend dakvolume met leien, bestaand uit een steil half schilddak met lagere haakse zadeldaken van beide dakvensters en een asymmetrisch afgedekte achterbouw. Uitgebouwde venstertraveeën eindigend op puntgeveltop met imitatievakwerk en decoratief uitgesneden houten dakrand. Brede voordeur in een accentuerende omlijsting met florale motieven in reliëf, ijzeren deurvleugels met decoratief smeedwerk en gestructureerd glas. Voorafgegaan door terras met afgeronde trap tussen postamenten met hoge ijzeren lichtarmatuur. Uitgespaarde hoekportiek van achterhuis met gekoppelde bogen in een gesinterde bakstenen omlijsting. Bijhorende garage achteraan de tuin, naar verluidt toegevoegd in 1942.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena