Gemeentehuis van Schellebelle

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis van Schellebelle, nu dienstencentrum met politiekantoor en bibliotheek van de parochie Sint-Jan Onthoofding. Voormalige herenwoning door de gemeente aangekocht voor gemeentehuis in 1897. In 1975-76 uitgebreid met twee kantoren voor de secretaris en de veldwachter, vergroting en opfrissing van de raadszaal, bouw van een werkruimte en berging.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen), oorspronkelijk met zadeldak. De gepleisterde en geschilderde lijstgevel werd in 1930-31 verbouwd tot een nieuwe voorgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect A.R. Janssens (Gent).

Gevel van bak- en zandsteen voorafgegaan door later aangebracht terras met vernieuwde trap geflankeerd door gemetste bloembakken. Symmetrisch uitgewerkte lijstgevel op hardstenen sokkel met centrale deurtravee hoger opgetrokken in getrapt dakvenster. Op de borstwering boven de deur, in steen gebeeldhouwd wapenschild van de gemeente. Zandstenen kruiskozijnen gevat tussen tot banden doorgetrokken zandstenen dorpels; de benedenlichten van de kruiskozijnen zijn afgesloten met groen en wit geschilderde luikjes. Segmentboogvormige deur in een zandstenen omlijsting met gebogen waterlijst en sluitsteen.

• Gemeente archief Wichelen, oud gemeente archief Schellebelle, 861.11, 861.31.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Band 2, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVII, Gent, 1982, p. 889-891.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena