• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Oorspronkelijk imposant vrijstaand burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens kadasterarchief gebouwd in 1875 voor koopman P. Verpaele, in 1899 reeds gesplitst in twee woningen. Beraapt parement met fraai uitgewerkte voorgevel met afgelijnd middenrisaliet en hoekpenanten, twee linker traveeën heden witgeschilderd. Getoogde, vlak omlijste vensters op doorgetrokken arduinen dorpels op panelen, met behouden sluitstenen en persiennes bij nummer 27; deurvenster met nieuw balkonhek boven de centrale deur; origineel schrijnwerk met schelpmotief. Deur in gedateerde arduinen omlijsting met rechte kroonlijst; fraaie koperen bel in de vorm van een masker. Overstekende, originele fraai uitgewerkte houten kroon- en tandlijst op klossen en dropmotief. Rondboogdeur en vensters in linker zijgevel.

De dakbedekking, gevelafwerking en het schrijnwerk van huisnummer 27 is vernieuwd.

• Informatie meegedeeld door IOED Meetjesland (27 december 2021).