erfgoedobject

Muziekkiosk

bouwkundig element
ID
76020
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76020

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Muziekkiosk
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Bassevelde
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd monument Dorpsplein
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Muziekkiosk
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

De muziekkiosk werd opgericht in 1930 door de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia. Reeds in 1905 werd door de muziekmaatschappij een houten kiosk opgericht ter gelegenheid van haar eeuwfeest. Eind 1929 werd besloten de kiosk ter vervangen door een nieuwe van steen en ijzer, ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van België en het 125-jarig bestaan van de Koninklijke Harmonie "Sint-Cecilia". Op 18 mei 1930 werd tijdens een groot jubelfeest de nieuwe kiosk ingehuldigd. Er werd een internationaal muziekfestival georganiseerd met 27 muziekmaatschappijen. In het najaar 2004 werd de kiosk opgeknapt en herschilderd.

In de archieven van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia bewaart men nog de "rekening van de kiosk gebouwd in april-mei 1930". Onder de uitgaven vermeldt men aannemer Ed. Heene, architect V. Baal en Christiaen voor het leveren van het ijzerwerk.

De eenvoudige achthoekige constructie bevat een bakstenen onderbouw waarop een betonnen vloer en acht gietijzeren zuiltjes onder een houten tentdak met rode kunstleien. Een metalen trap aan de oostzijde, vervangen in 1978, leidt naar het podium. Een houten deurtje in de westzijde van de onderbouw sluit de toegang tot de bergplaats in de onderbouw af. De slanke zuiltjes op de hoeken van het podium zijn verbonden door een ijzeren borstwering en bovenaan door een opengewerkte arcade van sierlijke ijzeren bogen met krulwerk. De ijzeren leuning is vervaardigd in de ijzersmederij van René Christiaen op het Dorp. Het conische dak, met houten dakbeschot, is bekroond met een ijzeren lier.

  • Archieven van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia, Boek van Harmonie. Verslagen, Rekening van de kiosk gebouwd in april-mei 1930.
  • Gemeentearchief Assenede, 861.55, Werken kiosk Bassevelde, 1978.
  • DE VLEESSCHAUWER M. en DIERICKXC. 1995: Koninklijke harmonie "Sint-Cecilia" Bassevelde: 190 jaar jong, De Twee Ambachten 3.2, oktober.
  • PIETERAERENS M. 2002: Muziekkiosken in het Meetjesland, Gent.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorp

  • Is deel van
    Dorpskern Bassevelde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Muziekkiosk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76020 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.