Dansynsconvent

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dansynsconvent

• is aangeduid als beschermd monument Dansynsconvent

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Groot Begijnhof
    Deze aanduiding is geldig sinds

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof: gedeelte

Beschrijving

Dansynsconvent gesticht in 1644 door jonkfrouw Isabella Danesin. Traditioneel breedhuis, dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, kunstleien) gelegen op de hoek met de Conventstraat en voorzien van ommuurde achtertuin aan het Fonteinstraatje.

Vrij gaaf bewaarde ordonnantie. In de voorgevel, rechthoekige vensters, voormalige kruiskozijnen met deels behouden zandstenen negblokken, druiplijsten en dorpels. Verlaagde bovendorpels van bovenvensters. Rechthoekige deur uit de 19de eeuw met bewaarde zandstenen negblokken onderaan. Centraal getrapt dakvenster voorzien van overhoeks topstuk. Achtergevel van vier traveeën met voormalige kruiskozijnen op de bovenverdieping. Linkerzijpuntgevel voorzien van schouderstukken, topstuk, aandaken en muurvlechtingen. Deels gedichte benedenvensters in zandstenen omlijsting. Rondboogvormig bovenvenster gemarkeerd door zandstenen neggen, imposten en sluitsteen. Rechthoekig zolderluik onder druiplijst op consooltjes tussen twee kleinere luiken.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde