Pastorie van de Sint-Jobparochie

Beschrijving

Pastorie in neotraditionele bouwstijl, gebouwd in 1910 naar ontwerp van J. Taeymans, zie gevelsteen in dakvenster; het ontwerp, daterend van 20 februari 1909, werd uiteindelijk in spiegelbeeld gerealiseerd, de uitbouw kreeg een iets andere uitwendige vormgeving. Deels onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met getrapt dakvenster; achteraan een loodrecht gelegen aanbouw van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen); recentere uitbouwen.

Verankerde baksteenbouw met omlopende muurbanden van gele baksteen. Lijstgevels met een gesinterde bakstenen tandlijst onder een houten kroonlijst op modillons; voorgevel met verwerking van zandsteen voor onder meer banden van de plint, vensterdorpels, hoek- en sluitstenen en deurlatei. Zijpuntgevels met schouderstukken; westelijke zijpuntgevel inmiddels bekleed met kunstleien. Segmentbogige muuropeningen met origineel houtwerk; getrapt dakvenster met bolkozijn. Spiegelboogvormige voordeur met segmentbogig bovenlicht. IJzeren hek tussen vernieuwde heropgemetste pijlers; aanpalende inrit voor de garage met dito pijlers; aparte doorgang voor de pastoor naar de kerk.

Interieur met bewaarde symmetrische indeling. Middengang loodrecht op de voorgevel met links en rechts telkens twee leefvertrekken. Links twee aaneengeschakelde woonvertrekken, eertijds de 'zaal' en 'eetkamer', rechts twee aparte leefruimten, eertijds 'spreekkamer' en 'keuken'. Bewaarde binnendeuren met panelen van beschilderde of geverniste pitch-pine, zie vouwdeur tussen de twee links gelegen vertrekken; sobere marmeren schouwmantels. Originele vloeren bekleed met linoleum; onversierde of valse plafonds. Gang eindigend op een houten bordestrap, zie achtergevel met centraal geplaatst en getralied traphalvenster.

Achterbouw met dienstruimten, oorspronkelijk de moos en de stal met bakoven, heden de keuken met bijkeuken, berging en wc.

Grote omringende tuin, vooraan en ten westen omhaagd met taxus; in het westelijk deel van de tuin een sterk begroeid verankerd bakstenen bijgebouwtje onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), struikgewas en nog enkele fruitbomen; achterin de tuin beuken en eiken rondom een droogstaand vijvertje.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Oud-Turnhout, schets 1912/21.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Retie, dossier 2.