• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Fraaie hoevesite, bestaande uit een tot begin 19de eeuw opklimmend woonhuis van vier traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met rechts een aanleunende lagere stal van twee traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) en links een loodrecht aansluitende stal van twee op vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) met afhang, beide uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De hoeve werd gebouwd door de Turnhoutse familie Versteylen; oorspronkelijk een woonstalhuis met stal in het verlengde van het woonhuis; een vrijstaande schuur links naast de stal waaide om in de jaren 1960.

Verankerde bakstenen gebouwen met gecementeerde plint; woonhuis en kleine stal met modillons onder een dakplaat. Woonhuis met dubbelhuisopstand. Rechthoekige muuropeningen met overwegend houten lateien; in voorgevel beluikte vensters onder strekse boog met gecementeerde lekdrempels; in achtergevel opkamer- en keldervenster. Deuropening één travee verplaatst voor het maken van een aparte inkomhal, zie bewaarde strekse boog in het metselwerk. Linker zijpuntgevel gecementeerd naar aanleiding van verbouwingswerken; rechter zijpuntgevel met gedicht opkamervenster, vlechtingen, eertijds met wolfseinde, zie verhoogde geveltop voor zadeldak.

Beide stallen met deuren en poorten onder houten lateien en segmentboogvormige muuropeningen. Grote stal met gekalkte verankerde balken gestut door stijlen waarop kinderbalken rusten met een tussenvoegsel van rondhouten (mast) en stro.

Aangepast interieur met vermoedelijk bewaarde - weliswaar verscholen - structuur en haard. Erf met fruitbomen onder meer notelaar; waterput. Een met haagbeuk afgezette voortuin met drie monumentale oude linden.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle