Kapel van Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

Kapel van circa 1941. Een eerste kapel, gebouwd circa 1850 door de molenaar L. Raeymaekers bevond zich dichter bij de watermolen; door wegeniswerken in 1941 werd deze afgebroken en de huidige kapel opgericht in de straatbocht, zie de oude gedenksteen van de voormalige kapel binnen boven de inkom en een gedenksteen van 1941 in de achtergevel.

Rechthoekig gebouwtje onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, mechanische pannen) met smeedijzeren kruis en windvaan. Baksteenbouw gekenmerkt door diverse baksteensoorten en siermetselwerk. Gevels van lichtbruine en rode baksteen op een omlopende plint van gesinterde steen, laatstgenoemde gerecupereerd van de kapel van 1850; hoeklisenen en een getrapte baksteenfries, eveneens van gesinterde steen. Rondboogvormige muuropeningen met omlijstingen van gele baksteen; deur met hout- en ijzerwerk. Bepleisterd en beschilderd afgeknot gewelf; muren van witte en lichtblauwe faience. Linde.

• MERTENS K., Het gehucht Watermolen, in Retiese Heemkundige Kring 'Zeven Neten', IX, nummer 1, 2002, 11-12..
  • SNEYERS J. & KEERSMAEKERS A., De Kapellekens van Retie, Retie, 1939, 14-15.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle