erfgoedobject

Vrijstaand herenhuis

bouwkundig element
ID
75848
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75848

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien) van 1898. Bakstenen lijstgevels met omlopende houten kroonlijst, aan de straatzijde met houten klossen; zij- en achtergevels met baksteenfries.

Voorgevel met arduinen plint en dito panelen op de borstwering; muurbanden, boogstenen en paneeldecoratie van groene verglaasde baksteen; middenrisaliet met inkom. Rechter zijgevel met verankerde bakstenen uitbouw onder plat dak waarboven wintertuin (serre) van ijzer en glas met wijnranken. Segmentbogige muuropeningen. Voorgevel met op de begane grond vensters met blinde boogvelden; arduinen kordonvormende lekdrempels; vernieuwd houtwerk. In voor- en achtergevel originele houten vleugeldeur met glas- en ijzerwerk en bovenlicht met glas in lood; smeedijzeren trekbel.

Interieur. Gang van voor- naar achtergevel met een typisch neoclassicistische wand- en plafonddecoratie: gemarmerde lambrisering en dito deuromlijstingen, lijst- en stucwerk, paneeldecoratie, pilasters, balkwerk op consoles; in imitatie-eik beschilderde deuren; vloer van zwarte en witte marmer. Loodrecht gelegen traphal. Twee aaneengeschakelde woonvertrekken waartussen een vierdelige paneeldeur met handgeschilderde vruchten- en bloemmotieven; marmeren schoorsteenmantels; brede plankenvloer.

Loodrecht verankerd bakstenen bijgebouw van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) met zijdelings lagere uitbouwen. IJzeren poort aan de straat.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Retie, schets 1900/3.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrijstaand herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75848 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.