Kapel van het Heilig Hart

Beschrijving

Kapel opgericht in 1923, zie ijzerwerk van de deur. Rechthoekig gebouwtje van één op twee traveeën met een driezijdige koorsluiting onder afgewolfd zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, kunstleien) met bekronend smeedijzeren kruis.

Sobere baksteenbouw met gecementeerde plint, gemarkeerd door hoeklisenen en een muizentandfries. Spitsboogvormige muuropeningen met gecementeerde sluitsteen; bewaard houtwerk en een ijzeren roedeverdeling met een boord van gekleurd glas. Gekoppelde vensters met arduinen lekdrempels; koorvensters met glas in lood. Originele houten deur met glas- en ijzerwerk onder een spitsbogig bovenlicht; oculus.

Bepleisterd en met schijnvoegen beschilderd interieur; tongewelf bekleed met planchetten; twee ijzeren trekstangen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Retie, schets 1926/10.
  • SNEYERS J. & KEERSMAEKERS A., De Kapellekens van Retie, Retie, 1939, 28-29.