Eclectisch burgerhuis met café

Beschrijving

Gebouwd in de periode 1914-1920; gaat terug op een herberg die na de brand in 1914 herbouwd werd tot het huidige volume, zie straatnota. Hoekhuis van twee/één afgeschuinde/twee traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (kunstleien).

Verankerde bakstenen lijstgevels op een gecementeerde plint met dito beschilderde muurbanden; fraaie gevelbeëindiging met rondbogige baksteenfries onder houten kroonlijst met tandlijst en modillons. Hoektravee hoger opgetrokken met een dakvenster, uitgewerkt als torentje onder ingesnoerde en afgeknotte spits met smeedijzeren bekroning; bovenverdieping uitgewerkt als uitspringend muurvlak onder afgewolfd dakje met onderaan een rondbogige uitsparing.

Gevel aan de Peperstraat met middenrisaliet, verlevendigd met paneeldecoraties op getrapte consoles. Rechthoekige muuropeningen met beschilderde lateien onder ontlastingsbogen; arduinen lekdrempels; oorspronkelijk alle gekoppeld als op de bovenverdieping; inmiddels vernieuwd houtwerk. Recentere aanbouw onder plat dak. Verbouwd interieur op de begane grond.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle