Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis van oorspronkelijk vier op twee traveeën en twee bouwlagen onder tentdak met dakkapellen (leien); gaat terug op een herenhuis dat na een brand in 1914 (zie straatnota) circa 1923 in opdracht van A. De Vel herbouwd werd tot het huidige naar ontwerp van A.J. Evrard, zie gevelsteen. Eclectische bouwstijl met reminiscenties aan traditionele en 18de-eeuwse elementen.

Baksteenbouw met verwerking van arduin voor onder meer de plint, hoek- en kraagstenen, lekdrempels, omlijstingen, muurbanden. Lijstgevels met houten kroonlijst op modillons. Noordgevel met hoger opgetrokken driezijdige gevelpartij onder loodrecht afgewolfd zadeldak. Westgevel met geprononceerd schoorsteenkanaal voorzien van een pinakel en een uitspringende rechter travee eindigend op een puntgevel met schouderstukken, kraagstenen en aandak onder loodrecht gelegen zadeldak. De twee aansluitende traveeën zijn uitgewerkt als lagere aanbouw van twee bouwlagen onder afgewolfde bedaking, met aan de oostzijde een uitbouw van twee bouwlagen onder plat dak; vermoedelijk waren deze volumes bestemd voor het dienstpersoneel.

De begane grond van noord- en westgevel werd in de jaren 1960 en opnieuw in de jaren 1980 gedeeltelijk verbouwd tot handelszaak met uitspringende etalage onder pannen dak. Naast de oostgevel een smeedijzeren poort. Zuidgevel met overdekt terras. Op de begane grond korfbogige muuropeningen; originele houten vleugeldeur met bovenlicht in een arduinen omlijsting met boogstenen. Op de bovenverdieping overwegend rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken, sommige met geometrisch dropmotief op de borstwering; de twee smalle vensters aan weerskanten van het rookkanaal werden verlaagd; puntgevel met ovale oculus. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling, laatstgenoemde op de bovenverdieping enkel in de bovenlichten.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Retie, schets 1925/6.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle