erfgoedobject

Halfvrijstaand burgerhuis

bouwkundig element
ID
75811
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75811

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), opklimmend tot de jaren 1870; eertijds met kruidenierswinkel, heden ingericht als tweewoonst met een recente winkelpui ter hoogte van de twee linker traveeën. Loodrecht gelegen bijgebouw.

Bakstenen lijstgevel op arduinen plint met muurbanden, ontlastingsbogen en booglijsten van gele en zwarte baksteen; fraaie gevelbeëindiging met een boogvormige baksteenlijst onder een houten kroon- en tandlijst op klossen. Verankerde zijpuntgevels. Segmentbogige muuropeningen met bewaard houtwerk. Vensters met arduinen lekdrempels, op de bovenverdieping kordonvormend; rechts woonst met overwegend bewaarde gietijzeren rolluikkasten. Deur met bovenlicht in arduinen omlijsting met entablement.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Halfvrijstaand burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75811 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.