erfgoedobject

Café Bij de Dorser

bouwkundig element
ID
75802
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75802

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Bij de Dorser
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Teruggaande op een 19de-eeuwse herberg; het huidig uitzicht dateert van een verbouwing van circa 1912. In het derde kwart van de 20ste eeuw opnieuw verbouwingen/aanpassingen; de naamgeving verwijst naar het beroep van de toenmalige eigenaar, loondorser te Retie.

L-vormig hoekpand met woning-café van drie/één afgeschuinde/vier traveeën en één bouwlaag, heden onder een nieuwe bedaking van loodrecht op elkaar gestelde zadeldaken met verschillende nokhoogte (nokrichting parallel aan, loodrecht op de straat, kunstleien). Rechts een aansluitend lager atelier van twee op drie traveeën onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, golfplaten).

Bakstenen gebouwen. Hoofdvolume met een met schijnvoegen gecementeerde plint en muurbanden van gesinterde steen. Atelier verankerd. Puntgevels met een vernieuwde horizontale houten beschieting. Segmentbogige muuropeningen met houtwerk (derde kwart van de 20ste eeuw ?). Woning-café met arduinen lekdrempels; uiterste linker travee aan de Gildenstraat verbouwd tot twee aparte venstertjes. In atelier rechthoekige houten poort met bovenlicht onder ijzeren latei met I-normaalprofiel waarop rozetten; zijgevel met laadluik.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Retie, schets 1912/11.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café Bij de Dorser [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75802 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.