Kapel van Rooyendonk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Rooyendonk

Beschrijving

Kapel gelegen te midden van de velden, langs een aarden weg tussen de Europalaan en de Goorstraat. Gerenoveerd rechthoekig gebouwtje van één op twee traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), minstens opklimmend tot 1783, zie gevelsteen boven inkom.

Verankerde baksteenbouw; voorgevel met vlechtingen en gecementeerde plint. Rechthoekige getraliede venstertjes met arduinen lekdrempels. Rechthoekig houten deurtje onder een strekse boog met tralies en smeedijzerwerk waarin de jaarcijfers "1852"; keperbogig nisje met beeld van het Heilig Hart en bekronend smeedijzeren kruis.

Bepleisterd en beschilderd interieur met spits tongewelf; rode tegelvloer en cementtegels. Gerestaureerd in 1996-1997. Eertijds met drie waardevolle gerestaureerde polychrome beelden: Heilige Johannes en Maria, deel uitmakend van een Calvariegroep, 16de-eeuws, lindenhout, de huidige beelden zijn kopieën van de originele die zich bevinden in het gemeentehuis; gekruisigde Christus, niet het originele beeld van de Calvariegroep, 17de- of 18de-eeuws.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. 1382.
  • SNEYERS J. & KEERSMAEKERS A., De Kapellekens van Retie, Retie, 1939, 12-14.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle