Kapel toegewijd aan de Heilige Nicolaus Poppelius

Beschrijving

Kapel toegewijd aan de Heilige Nicolaus Poppelius, die in Weelde en Poppel een bijzondere verering genoot; gelegen op een beboomd en met beukenhagen afgeboord driehoekig perceel.

Eclectisch gebouwtje van 1904, zie gevelsteen. Bidplaats met cirkelvormig grondplan onder kegeldak met dakkapelletjes en smeedijzeren kruis, voorafgegaan door lager rechthoekig portaal onder overkragend zadeldak met windborden (kunstleien). Bakstenen lijstgevels op gecementeerde plint met ringvormige muurbanden van gele en zwarte baksteen, verjongende steunberen met arduinen dekstenen per travee, rondboogvensters met afgeschuinde onderdorpels van arduin en aflijnende muizentand. Korfboogdeur met geklinknageld ijzeren hek.

Interieur: bepleisterde en beschilderde muren en tongewelf; cementtegelvloer. Eenvoudig altaar met indrukwekkend, gepolychromeerd heiligenbeeld, op 16 september 1867 gewijd naar aanleiding van de heiligverklaring; later overgebracht van de Sint-Michielskerk (dorp) naar Hegge, volgens de legende de geboorteplaats van de heilige.

Toegangsruimte met gedenkplaat: H. Nicolaus Poppelius/ Geboren 1532 Hier in de Hegge/ Gestorven 9 juli 1572 in den Brielle/ Als één van de 19 martelaren van Gorkum.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Weelde, schets 1907/5.

Auteurs: Plomteux, Greet