Pastorie van de Sint-Michielsparochie

Beschrijving

Pastorie in eclectische stijl van 1903 naar ontwerp van J. Taeymans, zie inscriptie gevelsteen. Opgericht ter plaatse van het vroegere kasteel van de heren van Weelde, modo Hof ten Bergen dat vermoedelijk in de 15de eeuw door het geslacht Back werd gebouwd, in 1487 door Maximiliaan van Oostenrijk is verwoest en wellicht in de eerste helft van de 16de eeuw werd gesloopt; daarnaast stond de pastorale hoeve, die vermoedelijk in 1904 verdween en later door een nieuw woonhuis werd vervangen. De nog steeds bestaande dubbele omgrachting, in de volksmond zogenaamd "De Burcht" waarvan na 1850 enkele delen werden gedempt, herinnert aan het vroegere slot. De voormalige pastorie op het Geeneinde, daarna in gebruik als gendarmerie, werd later gesloopt.

Vrijstaand, L-vormig dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder overkragende complexe bedaking met dakkapellen (nokrichtingen loodrecht op, parallel aan de straat, leien), aan weerszijden vermeerderd met lagere aanbouwsels onder half tentdak. Samenspel van bakstenen lijst- en puntgevels verlevendigd met muurbanden van geel en zwart metselwerk, spaarvelden en enkele sierelementen van arduin, onder meer een spitsboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Markerende houten consoles en windborden. Segmentboogvensters en -deuren, eerstgenoemde met luiken op de begane grond en lekdrempels van arduin; spiegelboogvormige hoofdingang met bordes, luifel en ijzeren trekbel.

Omringende beboomde tuin en grachten, laatstgenoemde afgezoomd met ijzeren hekken; toegangsbrug met dito hekken tussen bakstenen pijlers.

De plattegrond vertoont een centrale, verspringende gang met loodrecht gelegen trapzaal, vooraan links een kleine spreekkamer en achteraan links een eetzaal, rechts een grote zaal in de uitsprong aan de straat en een keuken aan de tuin; in de aanbouwsels zijn enerzijds een berging voor hout en kolen en een stal voorzien, anderzijds het sanitair en de moos met ingebouwde oven. Op de bovenverdieping bevinden zich twee slaapkamers, annex studiekamer alsook twee logeerkamers.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Weelde, schetsen 1903/13, 1905/5.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Weelde St.-Michiel, dossier 5.