erfgoedobject

Basis- en kleuterschool

bouwkundig element
ID
75695
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75695

Juridische gevolgen

Beschrijving

School bestaande uit twee aansluitende, bakstenen vleugels van elk zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen of kunstleien), gelegen ten noorden van de speelplaats waarvan de westzijde is afgesloten met ijzeren pijlpunthekken, de oostzijde door een galerij, de zuidzijde door het klooster. De hoogste vleugel, in 1912 opgericht als kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans, modo kapel van Vredeburg, deed aanvankelijk ook dienst als leslokaal; in 1913 kon de kapel worden verlaten en werden de twee klaslokalen in de achterste, iets lagere vleugel, in gebruik genomen samen met een wc, een gaanderij en een berging. In 1930 werd een derde klas bijgebouwd.

In 1952 werd de vroegere kapel verbouwd tot twee klassen en bovendien werd er nog één bijkomend klaslokaal opgericht. In 1965 werd de school andermaal vergroot met een kleuterklasje. De zusters franciscanessen van Herentals, die op nummer 48 woonden, verzorgden het onderwijs.

Lijstgevels met rechthoekige muuropeningen onder arduinen latei, ter hoogte van de deuren met betonnen luifel en bovenlicht. Voormalige kapel met afstekende muurbandjes; puntgevel aan de straat met getrapte baksteenfries, sporen van een gedichte inkom en latere nis met Heilig Hartbeeld; lijstgevel aan de koer met meanderfries en bij de verbouwing aangepaste muuropeningen. Met bloktand afgelijnde achterste vleugel.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Weelde, schetsen 1913/18, 1934/29, 1956/55.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Basis- en kleuterschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75695 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.