Gegroepeerde arbeiderswoningen

Gegroepeerde arbeidershuizen van de Belgische Boerenbond.

Nummer 117. Aanvankelijk drie arbeidershuizen van respectievelijk twee, drie en twee traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak met dakkapellen (nok parallel aan de straat, kunstleien), volgens gevelsteen opklimmend tot 1911, zie inscriptie "Alfred Orban 1911". In 1958 door de Belgische Boerenbond uitgebreid met een hoger opgetrokken enkelhuis van vijf traveeën met drie gekoppelde, klimmende dakvensters, met vergader-/eetzaal, keuken en drie slaapkamers ten behoeve van het "kosthuis van de Sint Isidorus Hoeve".

Bakstenen, later witgeschilderde lijstgevels op dito zwarte plint. De voormalige arbeidershuizen met ankers, geblokte en overhoekse muizentand, daklijst en goot op houten modillons, getoogde muuropeningen, luiken, arduinen lekdrempels en vernieuwd houtwerk.

Nummers 122-128. Gelijkaardige groepsbebouwing van vier arbeidershuizen, respectievelijk twee dubbelhuizen van drie traveeën, twee in spiegelbeeld opgetrokken enkelhuizen van twee traveeën en een afhang, een loodrecht aanpalende uitbouw (gemeenschappelijk bakhuis ?) en parallel gelegen bijgebouwtjes. Volgens de gevelsteen opklimmend tot 1914, zie inscriptie "Alfred Orban 1914". In tegenstelling tot voorgaande, nog met onbeschilderde gevels en bewaard houtwerk; achterzijde met opkamer en kelder.

• Plan van de technische dienst van de Belgische Boerenbond.

Auteurs: Plomteux, Greet