erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
75626
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75626
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Op een oudere site opgerichte hoeve met losstaande bestanddelen, met name een woonstalhuis van drie + vier traveeën, een parallel gelegen dwarsschuur/stal in het verlengde en aan de overzijde van het onverharde erf een parallel gelegen karrenhuis en dito langsschuur met aansluitend stalletje; twee betonnen waterputten.

Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen) met rechthoekige muuropeningen. Huidig woonstalhuis gekadastreerd in 1898, echter met oudere kern, zie bouwnaden in de westelijke stalgevel en behoud van de "ancien mur" aan de voorzijde, zie kadasterschets; woongedeelte met dubbelhuisopstand, houten kozijnramen en dito deur en luiken aan de voorgevel, noordoostelijke opkamer en -kelder, laatstgenoemde met betralied venstertje; betonnen stalvensters naast segmentbogig houten laadluik in de westelijke zijpuntgevel; afhang over de volledige huislengte gekadastreerd in 1942.

Deels ingestorte dwarsschuur/stal onder mank zadeldak met horizontaal houten beschotwerk ter hoogte van de schuur, metselwerk met houten lateien ter hoogte van de stal, mogelijk opklimmend tot circa 1863.

Deels beplankt karrenhuis, vijf traveeën breed met mogelijk gerecupereerde (?) dekbalkgebinten op gemetselde sokkel, gekadastreerd in 1946.

Inmiddels gesloopt.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Poppel, schetsen 1863/4, 1898/2, 1942/4, 1946/3.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75626 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.