Pastorie van Ravels-Eel

Beschrijving

Gebouwd circa 1900 naar ontwerp van P.J. Taeymans, zie arduinen gevelsteen in rechter zijgevel; het ontwerp dateert van 18 februari 1898. De oude 18de-eeuwse pastorie bevindt zich op de Peelsestraat 50, ongeveer centraal gelegen tussen Ravels-centrum en Ravels-Eel; met de oprichting van een nieuwe parochie te Ravels-Eel (1896), kreeg elk van beide parochies een eigen pastorie, zie Kerkstraat 3.

Pastorie

Vrijstaand, deels onderkelderd dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met getrapte dakkapel; zijdelingse uitbouwen van één bouwlaag onder afgewolfd lessenaarsdak, rechts met modillons onder dakplaat en aanleunende serre.

Baksteenbouw met gebruik van gesinterde steen voor muurbanden en ontlastingsbogen. Lijstgevels met vernieuwde kroonlijst en gietijzeren verluchtingsroosters. Voorgevel met sierankers; rechthoekige muuropeningen, arduinen lekdrempels, tussendorpels en lateien; ontlastingsbogen met gecementeerde hoek- en sluitstenen en een gesinterde platte laag. Achtergevel met baksteenfries; eenvoudige segmentbogige muuropeningen. Aanbouwen met kleine, al dan niet getraliede segmentboogvenstertjes en dito deur. Omhaagde voortuin; grote tuin achteraan.

Interieur

Volgens het oorspronkelijk ontwerp een gang loodrecht op de voorgevel met rechts een loodrecht gelegen traphal; links van de gang twee aaneengeschakelde leefvertrekken, vooraan de zaal, achteraan de eetkamer, rechts een kleine spreekkamer vooraan en een keuken achter de traphal; de linker aanbouw met stal, de rechter aanbouw met zij-ingang en washuis.

Aanpassingen/verbouwingen: oorspronkelijk houtwerk vervangen, luiken op de begane grond verwijderd alsook de dakruiter, in de achtergevel muuropeningen verbouwd onder meer twee venstertraveeën aangepast tot één rechthoekig venster, garagepoort in aanbouw.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Ravels, schets 1901/6.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Ravels-Eel, dossier 1.