Aan Sas V gelegen arbeiderswoning met winkel-café

Beschrijving

Aan Sas V gelegen arbeiderswoning met winkel-café, voorafgegaan door drie linden. Halfvrijstaand dubbelhuisje van vier traveeën en één bouwlaag met souterrain onder zadeldak (nok parallel met straat, kunstleien) met recente dakkapel; gebouwd circa 1906. Ter hoogte van de links aanpalende woning bevond zich eertijds een stalgedeelte; recent uitgebreid met een achterbouw.

Bakstenen lijstgevel met knipvoeg en gecementeerde plint; gevelbeëindiging met een geschilderde band waarop onleesbaar geworden opschriften en een baksteenfries onder een vernieuwde kroonlijst. Rechthoekige vensters met houten schuiframen en dito rolluikkasten; arduinen lekdrempels. Segmentboogdeur met bovenlicht; arduinen treden. Verankerde zijpuntgevel met diverse rechthoekige muuropeningen; één venster gelijkvormig met die in de voorgevel; twee vensters met houten latei in de top; recent verbouwde muuropeningen.

Interieur

Centraal gangetje met links winkel van één travee en rechts café van twee traveeën; beide ruimten met overwegend inrichting uit de bouwperiode; kleurrijke cementtegelvloer; houten paneeldeuren van pitch-pine.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Dessel, schets 1906/15.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle