Twee-onder-een-kapvilla

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Eersels. Tweewoonst van circa 1935 naar ontwerp van S. Leurs in een expressieve baksteenarchitectuur met referenties aan de Amsterdamse school.

Twee enkelhuizen in spiegelbeeld van elk twee traveeën en één bouwlaag onder een geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Middelste travee uitgewerkt als een risalietvormende puntgevel onder loodrecht gelegen zadeldak; deze bevat de aan elkaar palende inkomtravee met traphal, zie de korte zijgevel met rechthoekige houten inkomdeur onder een over de hoek doorlopende luifel. Parement van bruin-rode baksteen met lintvoeg, verschillende metselverbanden en siermetselwerk. Gevarieerde verticale en horizontale rechthoekige vensterpartijen, soms over de hoek doorlopend; origineel houtwerk met gekleurd glas in lood; lekdrempels van faience. Loodrecht gekoppelde achterbouwen. Interieur van de rechts gelegen woning vermoedelijk nog intact. Laag ommuurde voortuinen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Dessel, schets 1937/30.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle