Vrijstaand burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand burgerhuis

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis van drie op twee traveeën en twee bouwlagen onder (afgewolfde) zadeldaken (nokrichtingen parallel aan, loodrecht op straat, kunstleien), vooraan met een getrapte dakkapel met sierankers; gelegen aan een vernauwing tussen het kanaal Bocholt-Herentals en een zandput. Circa 1891 gebouwd in opdracht van baron E. Van Eetvelde; circa 1898 uitgebreid met twee werkmanswoningen; heden eigendom (ambtswoning) van het nabijgelegen zandverwerkend bedrijf SCR-Sibelco.

Burgerhuis: combinatie van bakstenen lijst- en puntgevels met omlopende gecementeerde en beschilderde plint, tegelfriezen en dito houten kroonlijst op modillons. Risalietvormende linker travee met puntgevel onder loodrecht zadeldak, decoratief uitgewerkt met een rondbogig spaarveld met in de top een oculus in een stervormige omlijsting van rode en gesinterde baksteen; rechter zijgevel van de linker travee met inkom, voorafgegaan door een bordes en trap met ijzeren leuning. Segmentbogige muuropeningen met bekronend waterlijstje; arduinen lekdrempels, op de begane grond met paneeldecoratie op de borstwering; vernieuwd houtwerk. Links een aanbouw van twee traveeën.

Een aan de achtergevel van het burgerhuis palend rechthoekig volume van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien); bakstenen lijstgevel met gecementeerde plint en een fries van beraapte panelen; segmentboogvormige muuropeningen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Dessel, schetsen 1891/19, 1898/17.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle