Vrijstaand herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand herenhuis

Beschrijving

Vrijstaand herenhuis in cottagestijl, gebouwd in 1928 in opdracht van brouwer J. Raeymaeckers, zie gevelsteen; achterin lag de "brouwerij Sint-Jozef", gebouwd in 1896; nieuwe brouwerijgebouwen circa 1933. Midden jaren 1960 werd de brouwerij stilgelegd; vanaf dan enkel drankenhandel.

Dubbelhuis van drie op drie traveeën en twee bouwlagen; voor-, achter- en linkerzijgevel vormen een combinatie van lijst- en puntgevels onder loodrecht op elkaar gestelde overkragende zadeldaken. Hoofdgevel met ter hoogte van de linker travee een uitspringende puntgevel met op de bovenverdieping een driezijdige erker met vloerplaat op consoles. Linker zijgevel met uitbouwen waarin zij-ingang.

Baksteenbouw met verwerking van natuursteen en gecementeerde onderdelen, zie onder meer de muurvlakken met pseudo-vakwerk. Gevarieerde rechthoekige vensters met origineel houtwerk; getraliede keldervensters. Arduinen trap naar een met korfbogen opengewerkt portaal. Originele houten vleugeldeur met glas- en ijzerwerk.

Afsluiting met ijzeren leuning op gecementeerde sokkel met bakstenen hekpijlers; poortdoorgang met oude stootstenen. Achterin gelegen bakstenen bedrijfsgebouwen onder meer rechthoekig volume onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Dessel, schets 1928/20.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle