Firma Smet Putten-Boringen

Beschrijving

Gelegen nabij de Lukasstraat. Werkplaatsen en burelen "Smet Putten-Boringen". De veelzijdige zakenman A. Smet-Ooms (1876-1962) legde in 1900 met het "slagen" van waterputten de grondslag voor het bedrijf; met een onderbreking tijdens de Eerste Wereldoorlog leidden opeenvolgende successen van revolutionaire technieken tot de officiële stichting van de firma "A. Smet en Zonen" in 1934; het familiebedrijf groeide uit tot een firma met internationale reputatie voor boortechnieken. Sinds 1992 zijn de drie hoofdactiviteiten aparte firma's van Smet-Boring nv.

De eerste werkplaatsen werden opgericht aan de Oude Markt in het begin van de jaren 1930; uitbreidingen in de jaren 1940-1950; bij gebrek aan plaats verhuisden bepaalde afdelingen in de jaren 1980 naar een nieuwe vestiging op de Stenehei die later nog werd uitgebreid. Op het oude adres bevinden zich tot nog toe de afdeling 'Smet-Tunnelling', de administratie, magazijnen en werkplaatsen.

Het complex aan de Oude Markt bestaat uit twee delen. Rechts de werkplaatsen, gelegen langs de Lukasstraat, gebouwd in verschillende fasen in 1930-1934; de opmerkelijke voorgevel aan de Oude Markt in nieuwe zakelijkheid dateert van circa 1941. Links een kantoorvleugel, gebouwd circa 1955 naar ontwerp van L. Lenière (Geel), samen met een -inmiddels gesloopte- conciërgewoning achteraan in de tuin; circa 1961 verhoogd met één verdieping; dit gedeelte werd opgetrokken ter plaatse van de vroegere burelen en het woonhuis van de familie Smet.

Werkplaatsen

Straatgevel met vormgeving refererend aan het baksteen-modernisme. Schermgevel van baksteen; horizontale geleding door onder meer betonnen daklijst, kordonvormende luifels; verticale accenten door de hoger opgetrokken hoeken met uitgespaarde of verspringende muurvlakken en typische metselverbanden, bovenaan met verlichtingselement. Rechthoekige vensterpartijen; originele houten ramen met kleine rechthoekige roedeverdeling. Elementen die refereren aan de nieuwe zakelijkheid zijn de vlaggenmast, de vormgeving van de vensters en van de metalen en betonnen letters, de vaste bloembak.

Hierop aansluitende werkplaats onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de Oude Markt, golfplaten) met aanpalend atelier onder -twee korte en twee lange- sheddaken (nokrichting loodrecht op de Oude Markt, mechanische pannen). Metalen skeletbouw voorzien van klinknagelverbindingen met bakstenen invulwanden; ijzeren schuifpoorten.

Interieur

Gerecupereerde metalen spanten met klinknagelverbindingen. In hoekgebouw beglazing van sheddaken vervangen door kunststof (polycarbonaat); vakwerkliggers. Achteraan de zogenaamde "hof", een stapelplaats met omringende galerijen onder lessenaarsdak (golfplaten) van circa 1963.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Dessel, schetsen 1931/52, 1933/69, 1935/61, 1937/50, 1941/24.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle