erfgoedobject

Twee-onder-een-kapvilla

bouwkundig element
ID
75541
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75541

Juridische gevolgen

Beschrijving

Art-decogetinte tweewoonst, gebouwd in 1941 in opdracht van aannemers de gebroeders Deckx.

Twee enkelhuizen in spiegelbeeld van elk drie traveeën en twee bouwlagen onder gemeenschappelijk schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met dakkapellen; elk met een achterin gelegen garage. Parement van gele baksteen op een okerkleurige bakstenen plint; lintvoeg. Lijstgevels met sterk overstekende houten kroonlijst; middelste travee uitgewerkt als een risalietvormende puntgevel onder loodrecht zadeldak voorzien van een liseen met arduinen topstuk en dito console. Op beide hoeken een portaal met een als bloembak uitgewerkte borstwering waarop een hoekzuil bekleed met zwarte faience. Zijgevels met uitbouw. Gevarieerde rechthoekige muuropeningen met origineel houtwerk en lekdrempels van faience, op nummer 71 met bewaard glas in lood, op nummer 73 met nieuwe beglazing, enkel de hoek- en traphalvensters met bewaard glas in lood; getraliede keldervensters; zijgevels met lange smalle vensters van de traphal. Betegelde trap naar de inkom, een originele houten rondboogdeur in een getrapte bakstenen omlijsting met afgerond getralied zijvenstertje en dito oculus.

Typische afsluiting van de voortuin met een buisleuning op een geel- en okerkleurige bakstenen sokkel met diverse metselverbanden.

Nummer 52, aan de overzijde van de baan, eertijds het bureel van de firma Deckx: rechthoekig geschilderd bakstenen gebouwtje onder overstekend plat dak. Inmiddels sterk aangepast.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Dessel, schets 1942/32.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee-onder-een-kapvilla [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75541 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.