Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kolkstraat. Art-decogetinte villa, gebouwd in 1939 naar ontwerp van Ernest Wauters (Turnhout) in opdracht van E. Minnen, één van de eigenaars van de voormalige brouwerij "Verbeeck en Minnen", later brouwerij "Campina", zie Hannekestraat; in 1994 aangepast tot de huidige taverne "de Campina".

Dubbelhuis van drie op drie traveeën en twee bouwlagen met souterrain onder tentdak (mechanische pannen); achtergevel met aanbouw onder plat dak. Baksteenbouw met parement van gele en donkerbruine baksteen, verlevendigd door verschillende metselverbanden en siermetselwerk; beraapte en beschilderde bovenverdieping. Lijstgevels met omlopende overstekende houten kroonlijst.

Voorgevel met driezijdige erker waarboven een bakstenen balkon met fraai siermetselwerk; de rechter travee vormt een gevelhoge kwartcirkelvormige uitbouw met een zij-ingang naar het souterrain. Zijgevel met typische schoorsteen; de linker travee eindigt op een kleine puntgevel met afgeronde erker op een uitspringende en als bloembak uitgewerkte plint. Rechthoekige vensters met beschilderde lateien en tussenstijlen, zie erkers en uitbouw met drie- tot vierdelige vensterpartijen; lekdrempels van faience; overwegend vernieuwd houtwerk, zie nog bewaard venstertje in de zijgevel met origineel traliewerk en glas in lood. Bakstenen trap naar de hoofdinkom, een rechthoekige houten deur met glas- en typisch ijzerwerk. Afsluiting vooraan en bezijden met een buisleuning op bakstenen sokkel.

Diverse aanpassingen/verbouwingen: onder meer opnieuw ingevoegd waarbij de typische lintvoeg uit de bouwperiode verloren ging, origineel houtwerk vervangen, nieuwe veranda met aansluitend terras.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Dessel, schets 1939/49.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle