Kapel van het Heilig Kruis

Beschrijving

Kapel achterin gelegen op een kunstmatige verhevenheid en omgeven door eiken en linden. De 'berg' werd in 1704 aangelegd als calvarieberg met een beeld van de gekruisigde Christus. Begin 19de eeuw stelde onderpastoor J.B. Baeten (1790-1804) geld ter beschikking tot de opbouw van de huidige kapel. Of deze een ouder bedehuisje verving, is tot nog toe onduidelijk. In 1949 herstellingswerken en plaatsing van het kruis.

Eenvoudig rechthoekig gebouwtje van één op twee traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met ijzeren kruis. Verankerde witgeschilderde baksteenbouw met gepikte plint. In de westelijke kopgevel een korfbogige deuropening onder een ontlastingsboog met een vernieuwde deur en een mijterbogig beeldnisje; rechthoekige vensters in zuid- en noordgevel.

Bepleisterd en beschilderd interieur met afgeknot gewelf; tegelvloer.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle