erfgoedobject

Verenigingslokaal van fanfare De Eendracht

bouwkundig element
ID
75520
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75520

Juridische gevolgen

Beschrijving

Verenigingslokaal gebouwd circa 1925, zie gecementeerde panelen in de geveltop met opschriften en jaartal. In 1895 stichting van fanfare "Concordia" die zich later met fanfare "Dessel Vooruit" verenigde tot "De Eendracht"; vermoedelijk werd dan de huidige zaal als nieuw lokaal in gebruik genomen. Circa 1942 wordt de zaal aangepast als cinemazaal met 370 zitplaatsen.

Rechthoekig gebouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, golfplaten); baksteenbouw in een metalen skelet. Klokgevel van drie traveeën aan de straat. Begane grond grotendeels beraapt en beschilderd, recent gemoderniseerd met vernieuwde houten inkom onder luifel; bovenverdieping met verspringende rechthoekige vensters in een houten kozijn, links en rechts onder een strekse boog. Langsgevels met gecementeerde plint en kordon.

Interieur

In inkomhal bewaarde granito-vloer met opschrift "Cino Rio"; zaal zelf heringericht na een brand in 1977.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Dessel, schets 1927/18.
  • Procinciaal Archief Antwerpen, Vergunningsplichtige Inlichtingen, Dessel, dossier 1.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Verenigingslokaal van fanfare De Eendracht [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75520 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.