• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder vernieuwd zadeldak (nok parallel aan de straat, zwarte mechanische pannen), gekadastreerd in 1897; gelijktijdig gebouwd met het inmiddels gesloopte nummer 84 en oorspronkelijk met tuin ter hoogte van nummer 80. Arduinen gedenksteen rechts van de deur met inscriptie: "Herinnering/ aan het/ Eeuwfeest/ Pieter Lens/ 4 October/ MDCCCXXIV MCMXXIV", ter ere van de oud-burgemeester die hier gewoond heeft.

Bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint, afgesloten met gelede baksteenlijst, fries met beraapte panelen, geblokte muizentandlijst en houten kroonlijst op modillons. Segmentbogige muuropeningen, luiken, arduinen lekdrempels; origineel houtwerk, onder meer paneeldeur met bovenlicht en twee arduinen trappen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1897/11.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

De correcte geboortedatum van Arendonkenaar Pieter Lens is 6 oktober 1914. Deze heeft nooit het ambt van burgemeester van Arendonk bekleed.

• Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen, 2018.