erfgoedobject

Onderpastoorswoning

bouwkundig element
ID
75483
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75483

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderpastoorswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige onderpastoorswoning met cijferankers 1891 in de westelijke zijpuntgevel, verwijzend naar de verbouwing van een bestaand huis.

Halfvrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). In de zijgevels verankerde baksteenbouw met lijstgevel op arduinen plint, beëindigd met platte muizentandlijst onder houten kroonlijst op klossen. Segmentbogige muuropeningen, op de begane grond eertijds met luiken, op de bovenverdieping op kordonvormende lekdrempels van arduin en vermeerderd met smeedijzeren leuningen. Origineel houtwerk, onder meer deels beglaasde paneeldeur met ijzeren hekwerk en bovenlicht in omlopende omlijsting van arduin. Bewaarde voetenschraper.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1891/18.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onderpastoorswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75483 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.