Eclectisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met het Begijnenstraatje. Halfvrijstaand herenhuis in eclectische stijl, met "Anno 1909" in een vergulde inscriptie onder het balkon. Vermoedelijk slaat dit jaartal op de verbouwing en samenvoeging van twee bestaande huizen die in 1883 in het kadaster werden opgetekend.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met lagere aanbouw van één travee onder schilddak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). In de zijgevels verankerde baksteenbouw met lijstgevel op hoge sokkel van arduin; voorgevel met knipvoegen, verlevendigd met muurbanden, booglijsten en siermotieven in het fries van wit metselwerk naast kordonvormende, gekorniste lekdrempels, puilijst, architraaf en hoek- en sluitstenen van arduin. Verticaal markerende hoeklisenen en middenrisaliet, laatstgenoemde met gebombeerde smeedijzeren balkonleuning op arduinen plaat en gegroefde voluutconsoles. Gevelafsluiting met voornoemde architraaf, fries en gekorniste houten kroonlijst.

Begane grond met rechthoekige muuropeningen onder I-profiel met rozetvormige bevestigingsbouten en ontlastingsbogen; oorspronkelijke schuiframen en deels beglaasde paneeldeur, in de bovenlichten met fijne roedeverdelingen en gekleurd glas. Segmentbogige bovenvensters. Eenvoudige achtergevel met op de bovenverdieping rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken; overhoekse en platte muizentandlijst.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schetsen 1883/21, 1909/15.

Auteurs: Plomteux, Greet