Herenhuis met aanhorigheden

Beschrijving

Herenhuis met aanhorigheden, opgetrokken tussen 1844 en 1846 op de plaats van twee kleinere, reeds bestaande huizen; volgens het kadaster circa 1876 (terug) opgedeeld in twee woningen.

Neoclassicistisch herenhuis van 1844, zie jaarcijfers fries, opgetrokken in opdracht van burgemeester P.H. Verbist (1836-1873). Begin 20ste eeuw woonhuis van vrederechter Albert Verwimp, later doktershuis.

Halfopen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Symmetrisch opgebouwde, bepleisterde en beschilderde lijstgevel op grijs geschilderde plint met keldervensters in de twee rechter traveeën; aflijnende, eveneens beschilderde hoekkettingen, met stempels versierde puilijst en gevelafsluiting met geprofileerde architraaf, vlak fries met schapenkopjes, holronde daklijst en omlopende, brede houten kroonlijst op klossen. Risalietvormende inkomtravee met kenmerkende rondboogdeur in rechthoekige, beschilderde omlijsting met neuten en imposten; bekronend hoofdgestel met kordon, fries met schapenkopjes en houten kroonlijst op modillons met decoratieve acanthusbladmotieven, alternerend met zespuntige sterren; originele, houten paneeldeur met diamantkoppen onder waaiervormig getraceerd bovenlicht. Rechthoekige vensters, op de begane grond met luiken, op de bovenverdieping met kordonvormende lekdrempels en duimen van vroegere luiken. Origineel houtwerk.

Verankerde bakstenen zijpuntgevels, aan oostzijde met vlechtingen en sporen van een gedicht topvenster onder houten latei, aan westzijde met een cementberaping.

Interieur: centrale gang uit bouwperiode met zwarte en witte marmeren tegelvloer, eertijds gemarmerde wanden geritmeerd door halfronde kolommen met eierlijstkapiteel, eikenhouten Engelse trap met sierlijke leuning en trappaal; links aansluitende salons met begin-20ste-eeuwse inrichting met cassettenplafond, rijkelijke stucwerkversieringen, spiegels, schoorsteenmantels, wandbekleding en plafondbeschildering, overwegend in neo-Lodewijk XV- en XVI-stijl.

Voormalige dokterspraktijk rechts van de gang met op het plafond een plastisch uitgewerkte stucversiering met korenaren en landbouwalaam, teruggaande tot de bouwperiode. Zolder met originele eikenhouten spanten met pen- en gatverbindingen en nog aanwezig luiwiel.

Voormalige aanhorigheden: dubbelhuis van drie à vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Onregelmatig opgebouwde, bepleisterde en beschilderde lijstgevel op beschilderde plint. Uiterst rechts poortrisaliet, waarin rechthoekige poort met flankerende strakke pilasters. Voorts segmentboogvensters en -deur met origineel houtwerk.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schetsen 1846/29, 1876/24.

Auteurs: Plomteux, Greet