erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
75471
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75471

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met De Valken. Eertijds hotel zogenaamd Malakof (genoemd naar de verovering van fort Malakoff door de Fransen op de Russen, tijdens de Krimoorlog in 1855), later café De Valk, heden winkel.

Volgens het kadaster circa 1855 op de nieuwe rooilijn opgetrokken hoekhuis van twee en zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met later toegevoegde inkomtravee onder plat dak.

Verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevels op later aangebrachte arduinen plint, met geprofileerde daklijst en houten kroonlijst op klossen. Rechthoekig, voornamelijk op de benedenverdieping grotendeels aangepaste muuropeningen; de twee uiterst rechts benedenvensters en de bovenvensters met bewaarde houten latei.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1855/19.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75471 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.