Villa des Sapins

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa des Sapins

Beschrijving

Villa in eclectische stijl, gekadastreerd in 1908-1909; de voormalige kippenkwekerij nummer 39 en de vervallen boerderij nummer 40 dateren vermoedelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Achterin gelegen landhuisje van twee op twee traveeën en één bouwlaag onder overkragend mank zadeldak voorzien van houten nokversieringen en dakruiter met klokje (nok parallel aan de straat, rode mechanische pannen alternerend met ruitvormige versieringen van dito zwarte pannen). Omheind terras aan voorzijde, uitbouw onder plat dak aan achterzijde. Bakstenen punt- en lijstgevels op gecementeerde plint met sierankers en houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen onder I-profiel met rozetvormige bevestigingsbouten en ontlastingsboog. In de top, deurvenster en balkon geflankeerd door segmentboogvensters en zandstenen gevelplaat met huisnaam. Vernieuwd houtwerk, balkon- en terrasleuning. Later bijgebouwde veranda.

Interieur

Alle muren van de woonplaats zijn beschilderd met landelijke taferelen, gesigneerd door E. Spruyt; deurvensters met geëtst glas met pauwen.

Nummer 39, aan de overzijde van de straat: voormalige kippenkwekerij van drie traveeën in zelfde stijl als hoeve.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schetsen 1908/42, 1909/13.

Auteurs: Plomteux, Greet