Villa J. De Meyer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa J. De Meyer

Beschrijving

Villa van 1941 naar ontwerp van E. Van Steenbergen senior; in de jaren 1990 gerenoveerd en ingericht als verzorgingstehuis voor volwassen gehandicapten zogenaamd De Rusthuif.

Op een kleine verhevenheid gebouwd dubbelhuis, oorspronkelijk met symmetrisch opgebouwd hoofdvolume van drie op twee traveeën en twee bouwlagen + souterrain onder plat dak en een lager, later verhoogd noordwestelijk gelegen zij-volume van één op drie traveeën en één bouwlaag, eveneens onder plat dak; de betegelde, licht hellende toegangsweg naast de linker zijgevel sluit aan bij de gemetselde pergola en het afgeronde terras aan de tuinzijde. Parement van gele gevelsteen met kenmerkend halfsteens metselverband en geprononceerde lintvoegen op gelijkaardige, donkerbruine plint met arduinen waterlijst. Enkele accenten van bruine baksteen, onder meer ter hoogte van het linker hoekraam en in de achtergevel. Benadrukte inkomtravee met bordes van vier trappen, rechthoekige deur in gebouchardeerde arduinen omlijsting geflankeerd door betraliede sleufvenstertjes, brede luifel die tevens fungeert als balkonplaat, fijne ijzeren balkonleuning en smal deurvenster met bovenlicht.

Corresponderende travee aan tuinzijde met driezijde erker en balkon met buisleuning. Rechthoekige vensters met gemetselde bovendorpels en lekdrempels van arduin, in de rechter zijgevel op de begane grond uitgewerkt als ondiep erkerraam, op de linkerhoek als bandraam; rechthoekige deuren, uitgezonderd de rondboogdeur van de bergplaats; vernieuwd schrijnwerk. Terras met originele omlopende buisleuning. Het oorspronkelijk grondplan vertoont een ruime inkomhal met trapzaal, rechts en naar de tuin toe omgeven door een L-vormige living met aansluitende keuken; in het linker volume waren een studio, een bergplaats alsook een dienstingang voorzien; de balkonkamer op de bovenverdieping diende als badkamer, de andere vertrekken als slaap- en zitkamers. Van het oorspronkelijke meubilair en de tuinaanleg, eveneens naar ontwerp van E. Van Steenbergen senior bleef niets bewaard.

• Architectuurarchief Vlaanderen, Fonds E. Van Steenbergen, nr. 4101.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1942/26.
  • VAN DEN BERGHE V. & VAN DE VELDE H., Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuisarchitect (1889-1952), Antwerpen, 1955, afbeelding 280-282.

Auteurs: Plomteux, Greet