Koetshuis kasteel Ter Hoge Heide

Beschrijving

Koetshuis bij voormalig kasteel Ter Hoge Heide, opgericht in 1895 (zie de inscriptie op gevelsteen "Marthe Emsens 1er mai 1895").

Rechthoekig gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien en mechanische pannen), waarin dakkapellen met smeedijzeren topversiering. Bakstenen lijstgevel op arduinen plint, verlevendigd met gecementeerde muurbanden naast enkele negblokken, hoek-, sluit- en kraagstenen van arduin. Risalietvormende middelste tuitgevel met aandak, smeedijzeren windvaan en ruitvormige tegelpanelen. Rond- en segmentbogige muuropeningen, in de tweede travee met bovenlicht met mooi getraceerd smeedijzerwerk. Beschilderde achtergevel. Latere uitbouw.

Tegen bakstenen tuinmuur aanleunend stalletje onder een afgewolfd, kunstleien zadeldak (nok loodrecht op de straat), met rondboogdeuren en oculi.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1900/1.

Auteurs: Plomteux, Greet