Portierswoning kasteel Ter Hoge Heide

Beschrijving

Voormalige portierswoning bij kasteel "Ter Hoge Heide", in 1903 door Albert Emsens opgetrokken ter vervanging van een bestaand landhuis en in 1985 gesloopt. Bewaard park met mooie dreven en omringende bossen.

Portierswoning: vrijstaand gebouw in eclectische stijl met wisselend aantal traveeën en één of twee bouwlagen onder een complexe, leien bedaking waarin een dakkapel (nokken parallel aan en loodrecht op de straat), gekadastreerd in 1900. Samenspel van sobere bakstenen lijst- en puntgevels aan straatzijde; trapgevel met metselmozaïeken, diamantkoppen, spaarvelden en lisenen en aansluitende lijstgevels met kroonlijst op modillons en consoles in het gezicht van het vroegere kasteel. Omlopende gecementeerde muurbanden. Segmentbogige, oorspronkelijk beluikte muuropeningen, oculi, origineel houtwerk.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1900/1.

Auteurs: Plomteux, Greet